Inspirerende workshops met de Experts


Wil je graag meer leren over de zakelijke mogelijkheden van virtual reality? Wij organiseren VR workshops op maat. Samen met onze experts leer je over virtual reality en de potentie voor jouw organisatie.

Bouwstenen


Hardware


Samen met jou kiezen wij de juiste hardware voor een persoonlijke VR workshop. Passend bij jouw bedrijf, doelgroep en medewerkers maken wij een selectie van de beste VR & AR hardware. Wij gaan uitgebreid in op de voor-en nadelen van de verschillende apparatuur, zodat je exact weet welke hardware voor jou van toepassing is wanneer je iets met virtual reality gaat doen.

Software


Voor iedere branche hebben wij een virtual reality toepassing klaar liggen. Wij beschikken over tientallen applicaties, die wij veelal zelf ontwikkelen, aansluitend op de behoeftes van de zakelijke markt. Daarnaast hebben we ook veel applicaties gericht op vermaak voor een gevarieerd programma.

Experts


Onze Experts kennen de mogelijkheden van virtual reality voor de zakelijke markt als geen ander. Onze theoretische, alsmede technische, kennis maakt ons de ideale partij voor een boeiende virtual reality workshop. Ons programma passen we aan op jouw bedrijf. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Naast de VR workshop bieden wij ook:

VR Lezingen      AR Lezingen       AR Workshop

Een combinatie tussen VR en AR is ook mogelijk!

Virtual Reality workshop


Virtual Reality Workshop

 

Werk je om te leven, of leef je om te werken? Het eeuwenoude vraagstuk… Een interessante workshop voelt het niet als een verplichting, maar als een leerzame ervaring die voldoening biedt. Naast de traditionele workshops zijn er ook innovatieve concepten die de deelnemers echt activeren en motiveren. VR workshops zijn hier een goed voorbeeld van. Bij Virtual Reality stap je in een nieuwe wereld, gevuld met unieke ervaringen en bijzondere momenten die je zullen bijblijven. Daarnaast kun je met een Virtual Reality workshop de wereld naar één centrale locatie brengen, de mogelijkheden zijn haast onbegrensd. Wat een VR workshop is, en waarom deze methode zo effectief is kun je op deze pagina lezen.

 

Wat is een VR workshop?

Door een Virtual Reality headset op je hoofd te plaatsen wordt de wereld om je heen vervangen door een nieuwe, digitale werkelijkheid. Door gebruik te maken van VR controllers kun je deze omgeving manipuleren, je kunt erin bewegen en volledig in 360 graden om je heen kijken. Bij een VR workshop wordt er slim gebruikt gemaakt van deze volledige immersie in de virtuele omgeving, je kunt een workshop op maat laten maken die perfect afgestemd is op de beoogde doelgroep.

 

Voor wie een VR workshop organiseren?

Eigenlijk is Virtual Reality zo veelzijdig dat het voor iedereen geschikt is, je kunt de inhoud afstemmen op elke groep. Hier zijn alvast enkele suggesties:

 

 • Voor nieuwe werknemers, laat ze kennismaken met de organisatie en de bedrijfscultuur zodat ze direct aan de slag kunnen gaan.
 • Voor bestaand personeel, als teambuilding oefening maar ook om nieuwe inzichten te vergaren en “outside the box” te denken.
 • Voor bijeenkomsten van verschillende personen met gelijke belangen. Zo kun je communicatie tussen mensen stimuleren op een ongedwongen wijze.
 • Voor jongeren als aanvulling op bestaand lesmateriaal, laat ze in praktijk ervaren wat ze in theorie hebben geleerd.
 • Voor diverse groepen om kennis te nemen van andere zienswijzen, andere omgevingen en situaties die zich ver buiten hun belevingswereld afspelen.

 

Een goede Virtual Reality workshop is afgestemd op de deelnemers, informeer altijd vooraf bij specialisten om een doordacht programma op te stellen.

 

Omdat je niet alleen leert met je hersenen

De traditionele blik op onderwijs heeft zijn langste tijd wel gehad. Voorheen lag de focus op boeken met tekst, en het vullen van de hersenen met informatie. Daarbij werden de meeste zintuigen niet aangesproken. De laatste decennia wordt er steeds meer gebruik gemaakt van beeldmateriaal en video, toch is er nog veel meer mogelijk. VR workshops gaan uit van een moderne visie op educatie waarbij zoveel mogelijk zintuigen worden aangesproken. Je leert ook niet piano spelen vanuit een boek, jouw motoriek en “spiergeheugen” wordt hierbij aangesproken. De combinatie tussen beeld en geluid tijdens het leerproces is ook van grote waarde tijdens workshops met Virtual Reality. Je kunt hiervoor een VR app laten ontwikkelen, er is ook al veel bestaande content beschikbaar om workshops snel invulling te geven.

 

Virtual Reality workshops

Er zijn al diverse testen uitgevoerd waarbij lesprogramma’s met elkaar werden vergeleken. Zo was er een experiment waarin diverse proefpersonen vanuit een handleiding leerden met een professionele koffiezetapparaat om te gaan, en andere proefpersonen leerde dezelfde handelingen met een virtuele koffiemachine. Het bleek dat de deelnemers aan de VR workshop veel sneller met de echte machine konden werken, omdat ze reeds geoefend hadden met de digitale versie. Een bekende fastfood keten liet een VR app maken waarin werd uitgelegd hoe hun kip werd bereid. De Virtual Reality workshop was een stuk korter dan de standaard video training en bleek een groot succes. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een spelelement, de VR training werd een computerspel met uitdagingen waarbij de deelnemers spelenderwijs leren.

 

Workshops in 360 graden

Naast een VR app laten maken kun je ook gebruik maken van 360 video- en fotomateriaal bij VR workshops. Naast het voordeel van de lagere kosten zijn er meer redenen om 360 video te gebruiken tijdens een Virtual Reality workshop. Zo hoef je bij een panorama video alleen maar op de plaats te draaien, er is daarmee minder ruimte nodig. Daarnaast spreekt foto en video de mensen direct aan, je hebt niet het gevoel in een kunstmatige omgeving te stappen. Een 360 presentatie laten maken vergt wel een gedegen voorbereiding op basis van duidelijke doelstellingen. Je kunt met 360 graden workshops de wereld door de ogen van iemand anders zien. Je kunt als man de ervaring van een vrouw beleven, iemand met een lichte huidskleur zal voelen hoe het is om als donker persoon door het leven te gaan. Ook kun je kennismaken met andere beroepen en culturen. Breid jouw wereld uit in Virtual Reality.

Virtual reality spreker

We horen steeds de term “Virtual Reality” in de media, maar wat is het precies? De uitleg die je te horen krijgt is vaak niet echt duidelijk, en verhalen spreken elkaar tegen. Het kan lastig zijn om vat te krijgen op de virtuele wereld, daar brengt een virtual reality spreker verandering in. Een vr keynote speaker is een persoon die op een laagdrempelige maar inhoudelijk solide wijze een grote groep mensen uit kan leggen wat virtual reality inhoudt, en wat je ermee kunt bereiken. Een goede virtual reality lezing is afgestemd op de doelstellingen van de organisatie en het kennisniveau van de aanwezigen. Wat een virtual reality spreker doet, en hoe een virtual reality lezing werkt kun je op deze pagina lezen.

Wat doet een virtual reality keynote speaker?

Een vr keynote spreker heeft praktijkervaring met diverse virtual reality hardware en software, is op de hoogte van zowel de achtergrond van vr als het heden, en kan daarbij een doordachte visie presenteren op de toekomst. Voor de meeste aanwezigen tijdens een virtual reality lezing zal de vr keynote speaker niet alleen de definitie van vr bepalen, maar dit ook in context brengen met praktijksituaties. Hierbij is het van belang om de vr keynote af te stemmen op het publiek, wanneer de voorbeelden aanspreken bij de aanwezigen zal de boodschap ook duidelijker overkomen.

Een virtual reality spreker boeken voor een evenement

Bij een vr spreker boeken is het uiteraard van belang dat de persoon die de presentatie zal verzorgen aantoonbare expertise heeft in de materie. Daarnaast moet deze persoon ook communicatief vaardig zijn, en de vaak technische informatie op een wijze uitleggen dat het begrijpelijk wordt voor een grote doelgroep. Daarbij is het van belang om de voorbeelden en visuele middelen zo effectief mogelijk af te stemmen op de doelgroep en ook de doelstellingen van de organisatie. Met een nagenoeg onbeperkte virtuele wereld is het van belang om voor aanvang van de virtual reality lezing kaders te stellen.

Tips voor voor een geslaagde VR lezing

Bij de virtual reality spreker boeken moet je rekening houden met deze aandachtspunten:

 1. Kies een vr keynote speaker die kennis heeft van virtual reality.
 2. Stel kaders bij de virtual reality lezing op basis van het publiek.
 3. Maak gebruik van praktijkvoorbeelden die aansluiten bij de belevingswereld van de aanwezigen.
 4. Maak de virtual reality lezing indien mogelijk interactief met gebruik van vr hardware en software.
 5. Kijk niet alleen naar het verleden en het heden, maar laat de virtual reality keynote speaker de interactie aangaan met de aanwezigen, en samen een visie bepalen voor de toekomst.

Wanneer je een groep studenten, werknemers of andere personen wilt uitnodigen voor een virtual reality lezing is het verstandig om eerst met een ervaren virtual reality spreker een maatwerk programma op te stellen.

De mogelijkheden van VR ontdekken tijdens een workshop?

NEEM CONTACT OP!

KPN Digital Dutch

Voorbeelden van onze volledig verzorgde events.


Salesforce

Tijdens een 3 uur durende Engelstalige workshop bedachten Salesforce managers toepassingen voor diverse branches.

Bekijk Saleforce Case

Rijkswaterstaat

VR Experience LEF

Gedurende een tweedaags event maakten overheidsinstanties kennis met de nieuwste VR & AR ontwikkelingen.

Bekijk LEF Case

PwC

Wij organiseerden de afgelopen jaren meerdere events bij PWC, waar bezoekers op zakelijke én vermakelijke wijze kennismaakten met VR & AR.

Bekijk PWC Case


''Top presentatie en hulde aan het hele team. Ik ben de masterclass aan het promoten voor herhaling in de UK en de VS.'


Gerard Braat, PhD MSc
Program Architect - Salesforce 'De collega’s vonden de workshop erg leuk en reageerden erg enthousiast. Ik zie ook voor onze Summerschool mogelijkheden.'


Stephanie Pieterma
Communicatie Professional -BDO'Ons hele team vond het een hele goede en leerzame workshop en wij zouden graag weer samenwerken in de toekomst.'


Adriaan de Bruijn
Strategy Consultant - Strategy Works


Neem contact op


Wilt u meer informatie of de mogelijkheden voor uw organisatie ontdekken? Wij staan u
graag te woord en ontvangen u het liefst bij ons op kantoor in Utrecht. Ervaar onze oplossingen,
raak geïnspireerd en zoek samen met ons naar een impact voor uw organisatie.

Info


VR Expert
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@vr-expert.nl

Aanvullende informatie

Je ziet steeds meer VR brillen op de markt verschijnen, veel daarvan zijn eenvoudige 3DoF VR brillen (alleen rondkijken) zoals de Google Cardboard of de Samsung Gear VR. Toch is er veel meer mogelijk met Virtual Reality, de “serieuze” VR headsets van Oculus en HTC bewijzen dit.

VR Workshop gezocht?

Neem contact met ons op:   Contact

Met hun 6DoF mogelijkheden (vrij bewegen in de ruimte) en koppeling met een krachtige PC kun je de virtuele wereld echt volledig betreden en beleven. Het is wel hardware die je onder de knie moet krijgen, ook de configuratie kan uitdagend zijn. Een Oculus cursus is dan zeker geen overbodige luxe, zeker wanneer je binnen een organisatie gebruik zult maken van diverse Virtual Reality toepassingen. Met een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop kun je een vliegende start maken, waarmee je niet alleen tijd maar zeker ook geld kunt besparen. Laten we een VR Workshop eens wat nader bekijken, en bepalen of je echt een Oculus cursus nodig hebt om met Virtual Reality aan de slag te gaan.

Wat leer je tijdens een Virtual Reality Workshop?

VR kan heel eenvoudig zijn, afhankelijk van de definitie die je hanteert. Zo kun je met een VR Cardboard, een smartphone en YouTube direct een 360 graden video bekijken zonder hardware te configureren of software te installeren.

Niet iedereen noemt dit “echte” VR, met name omdat het geen interactieve omgeving betreft waarin je vrij kunt bewegen, en met behulp van ruimtelijke VR controllers objecten in de ruimte kunt manipuleren. Tijdens een Virtual Reality Workshop leer je uit welke onderdelen een compleet VR set bestaat, wat de mogelijkheden zijn met de VR headset en rand accessoires, welke software er reeds beschikbaar is en op welke wijze je VR kunt gebruiken in de praktijk.

Een Virtual Reality Workshop geeft je in korte tijd meer inzicht in de virtuele wereld, en reikt je handvatten aan op basis waarvan je VR kunt introduceren in een professionele omgeving.

Voor wie een VR Workshop organiseren?

Virtual Reality zal steeds vaker op de werkvloer terugkeren, in het klaslokaal of bij onderzoeksinstellingen. Daarnaast zullen er ook commerciële toepassingen zijn zoals het inrichten van een VR Arcade voor het spelen van VR games.

Een Oculus cursus is niet voor iedereen van levensbelang, dat neemt niet weg dat je van een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop niet altijd wat kunt leren. Zo kunnen werknemers tot nieuwe inzichten komen aan de hand van een VR Workshop, en zien wat werkt of juist wat helemaal niet past binnen bepaalde werkzaamheden.

Een VR Workshop wordt doorgaans georganiseerd voor dit soort doelstellingen:

 1. Een teambuilding oefening waarbij collega’s tijdens een VR Workshop niet alleen een Oculus cursus krijgen, maar juist ook beter met elkaar leren samenwerken.
 2. Organisaties die overwegen gebruik te maken van Virtual Reality, maar nog niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden hebben veel baat bij een VR Workshop.
 3. ICT afdelingen van organisaties die vroeg of laat dit soort hardware en software moeten configureren en repareren moeten op de hoogte zijn de van mogelijkheden en technische aandachtspunten.
 4. Onderzoeksinstellingen die op basis van VR hun taken beter invulling kunnen geven kunnen middels een doelgerichte VR workshop veel leren over dit nieuwe medium.
 5. Onderwijsinstellingen zullen steeds meer gebruik maken van Virtual Reality in het klaslokaal, een Oculus Workshop of een HTC Workshop is dan zeker geen overbodige luxe voor onderwijzers.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin een Virtual-Reality Workshop heel goed inzetbaar kan zijn, houd er rekening mee dat het programma naar behoefte van de deelnemers ingevuld zal worden. (Lees ook: VR Workshop voor je medewerkers)

Kosten besparen met een Virtual-Reality Workshop

Je kunt als organisatie of instelling niet stil blijven staan, de mogelijkheden die Virtual Reality biedt zijn eindeloos. Het is van belang om snel inzicht te verkrijgen in deze opkomende sector, en wild om je heen schieten is dan waarschijnlijk niet de beste aanpak.

Via een Oculus cursus of een Virtual-Reality workshop waarbij de voornaamste zaken behandeld worden, en het kaf van het koren wordt gescheiden, kan deze doelgerichte aanpak zowel tijd als kosten besparen. Daarnaast hoeft een organisatie niet direct grote investeringen te maken, met de snelle ontwikkelingen in hardware en software zijn grote uitgaves op dit moment risicovol.

Oculus Workshop of HTC Vive Workshop?

De meest gebruikte volwaardige VR headsets op dit moment zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Kun je beter een Oculus Workshop of juist een HTC Workshop organiseren? In grote lijnen zijn deze systemen gelijk aan elkaar, met soortgelijke hardware en software.

Voor Oculus geldt wel dat ook de Gear VR van Samsung functioneert op basis van Oculus software, en de meer eenvoudige Oculus GO zal ook op hetzelfde platform draaien.

HTC heeft weliswaar ook nieuwe producten op stapel staan, al ligt bij dit bedrijf de focus meer op Azië, en in mindere mate in het Westen. Voor welk systeem je uiteindelijk ook zult kiezen, de basisinformatie is bruikbaar op ieder platform.

Enthousiast geworden? Neem contact op met de VR-expert

Aanvullende informatie

Je ziet steeds meer VR brillen op de markt verschijnen, veel daarvan zijn eenvoudige 3DoF VR brillen (alleen rondkijken) zoals de Google Cardboard of de Samsung Gear VR. Toch is er veel meer mogelijk met Virtual Reality, de “serieuze” VR headsets van Oculus en HTC bewijzen dit.

VR Workshop gezocht?

Neem contact met ons op:   Contact

Met hun 6DoF mogelijkheden (vrij bewegen in de ruimte) en koppeling met een krachtige PC kun je de virtuele wereld echt volledig betreden en beleven. Het is wel hardware die je onder de knie moet krijgen, ook de configuratie kan uitdagend zijn. Een Oculus cursus is dan zeker geen overbodige luxe, zeker wanneer je binnen een organisatie gebruik zult maken van diverse Virtual Reality toepassingen. Met een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop kun je een vliegende start maken, waarmee je niet alleen tijd maar zeker ook geld kunt besparen. Laten we een VR Workshop eens wat nader bekijken, en bepalen of je echt een Oculus cursus nodig hebt om met Virtual Reality aan de slag te gaan.

Wat leer je tijdens een Virtual Reality Workshop?

VR kan heel eenvoudig zijn, afhankelijk van de definitie die je hanteert. Zo kun je met een VR Cardboard, een smartphone en YouTube direct een 360 graden video bekijken zonder hardware te configureren of software te installeren.

Niet iedereen noemt dit “echte” VR, met name omdat het geen interactieve omgeving betreft waarin je vrij kunt bewegen, en met behulp van ruimtelijke VR controllers objecten in de ruimte kunt manipuleren. Tijdens een Virtual Reality Workshop leer je uit welke onderdelen een compleet VR set bestaat, wat de mogelijkheden zijn met de VR headset en rand accessoires, welke software er reeds beschikbaar is en op welke wijze je VR kunt gebruiken in de praktijk.

Een Virtual Reality Workshop geeft je in korte tijd meer inzicht in de virtuele wereld, en reikt je handvatten aan op basis waarvan je VR kunt introduceren in een professionele omgeving.

Voor wie een VR Workshop organiseren?

Virtual Reality zal steeds vaker op de werkvloer terugkeren, in het klaslokaal of bij onderzoeksinstellingen. Daarnaast zullen er ook commerciële toepassingen zijn zoals het inrichten van een VR Arcade voor het spelen van VR games.

Een Oculus cursus is niet voor iedereen van levensbelang, dat neemt niet weg dat je van een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop niet altijd wat kunt leren. Zo kunnen werknemers tot nieuwe inzichten komen aan de hand van een VR Workshop, en zien wat werkt of juist wat helemaal niet past binnen bepaalde werkzaamheden.

Een VR Workshop wordt doorgaans georganiseerd voor dit soort doelstellingen:

 1. Een teambuilding oefening waarbij collega’s tijdens een VR Workshop niet alleen een Oculus cursus krijgen, maar juist ook beter met elkaar leren samenwerken.
 2. Organisaties die overwegen gebruik te maken van Virtual Reality, maar nog niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden hebben veel baat bij een VR Workshop.
 3. ICT afdelingen van organisaties die vroeg of laat dit soort hardware en software moeten configureren en repareren moeten op de hoogte zijn de van mogelijkheden en technische aandachtspunten.
 4. Onderzoeksinstellingen die op basis van VR hun taken beter invulling kunnen geven kunnen middels een doelgerichte VR workshop veel leren over dit nieuwe medium.
 5. Onderwijsinstellingen zullen steeds meer gebruik maken van Virtual Reality in het klaslokaal, een Oculus Workshop of een HTC Workshop is dan zeker geen overbodige luxe voor onderwijzers.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin een Virtual-Reality Workshop heel goed inzetbaar kan zijn, houd er rekening mee dat het programma naar behoefte van de deelnemers ingevuld zal worden. (Lees ook: VR Workshop voor je medewerkers)

Kosten besparen met een Virtual-Reality Workshop

Je kunt als organisatie of instelling niet stil blijven staan, de mogelijkheden die Virtual Reality biedt zijn eindeloos. Het is van belang om snel inzicht te verkrijgen in deze opkomende sector, en wild om je heen schieten is dan waarschijnlijk niet de beste aanpak.

Via een Oculus cursus of een Virtual-Reality workshop waarbij de voornaamste zaken behandeld worden, en het kaf van het koren wordt gescheiden, kan deze doelgerichte aanpak zowel tijd als kosten besparen. Daarnaast hoeft een organisatie niet direct grote investeringen te maken, met de snelle ontwikkelingen in hardware en software zijn grote uitgaves op dit moment risicovol.

Oculus Workshop of HTC Vive Workshop?

De meest gebruikte volwaardige VR headsets op dit moment zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Kun je beter een Oculus Workshop of juist een HTC Workshop organiseren? In grote lijnen zijn deze systemen gelijk aan elkaar, met soortgelijke hardware en software.

Voor Oculus geldt wel dat ook de Gear VR van Samsung functioneert op basis van Oculus software, en de meer eenvoudige Oculus GO zal ook op hetzelfde platform draaien.

HTC heeft weliswaar ook nieuwe producten op stapel staan, al ligt bij dit bedrijf de focus meer op Azië, en in mindere mate in het Westen. Voor welk systeem je uiteindelijk ook zult kiezen, de basisinformatie is bruikbaar op ieder platform.

Enthousiast geworden? Neem contact op met de VR-expert