Wat is een 360˚ video?


VR Expert heeft als 360 video bedrijf een ruime ervaring met het maken van virtual
reality films. Bij het maken van een VR film denken we actief mee en bespreken
samen de mogelijkheden. De doelstelling van de video staat hierbij centraal.
Ongeacht het budget en de gewenste look-and-feel dragen wij zorg voor een
memorabel eindresultaat.

Bouwstenen


Storytelling Experience


Wij zijn een full-service company. Dat betekent dat we de productie van de 360º video volledig voor u oppakken. Het maken van een VR-video gaat anders in zijn werk dan een traditioneel filmproject. Met uw verhaal als uitgangspunt, creëren wij aan de hand van een sterk script en storyboard een onvergetelijke VR-experience.

Techniek


Wij maken gebruik van de nieuwste techniek. Met de Z Cam schieten we 360-graden video’s in 4K tot wel 60 frames per second. Ons ervaren team werkt vanuit een strakke organisatie en kan alle soorten klussen aan. Geen uitdaging is ons te groot en alles is mogelijk. En zo niet? Dan maken wij het mogelijk.

Visual effects


Met visuele effecten geven wij een extra dimensie aan een 360 video. Het is een digitale laag over de echte wereld. Denk hierbij animatie, 3D graphics en teksten.  Licht er een specifiek proces uit, leg nadruk op een onderwerp of maak de video nog spectaculairder!

VR Events


Events, Verhuur en Workshops

Wij helpen u bij het organiseren van een memorabel event, voor enkele of voor honderden. Wij hebben een groot aanbod  aan apparatuur en applicaties en stemmen altijd af op uw event en organisatie.

Speciaal ontwikkelde event oplossingen zorgen voor een soepele ervaring voor alle aanwezigen. Onze opgeleide eventmedewerkers assisteren op alle mogelijke fronten zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Wat kunnen wij u bieden?

  • Hardware. VR brillen zoals Oculus RiftHTC ViveGear VR.
  • VR Sync. Met zijn allen dezelfde ervaring op hetzelfde moment
  • Personeel. Twintig speciaal getrainde medewerkers staan klaar.
  • Cardboards. Branded vr brillen; neem de ervaring mee naar huis.

 

360 virtuele tour maken


Een virtuele tour kan zowel video’s als 360 graden foto’s bevatten. De kwaliteit van foto’s laatste is vaak hoger omdat hierbij een high-end DSLR camera gebruikt wordt. De meest bekende vorm van een virtuele tour is Google Business view.

VR Expert kan het maken van een virtual tour voor u uitvoeren. Bij het maken van de 360 virtuele tour wordt professioneel cameramateriaal ingezet om de beste 360 video te realiseren. De medewerkers denken actief mee om uw huis, kantoor of winkel zo goed mogelijk in beeld te krijgen!

3D animaties


Naast de mogelijkheid om 360 video’s te maken hebben wij een aparte 3D afdeling die in staat is  om met de computer 360 graden omgevingen te creëren. Hierbij is creatief gezien meer mogelijk maar het realisme ten opzichte van echte beelden is lager. Het is natuurlijk mogelijk om videobeelden te combineren met 3D beelden voor een interessantere ervaring.

360 graden video


Een 360 video is een passieve ervaring waarbij de kijker geen invloed heeft op het verloop. U heeft de regie in handen en er zijn geen interactiemogelijkheden. Zo kunt zelf de duur van de video bepalen en uw boodschap overbrengen met de gewenste timing. Op de pagina virtual reality film vind u meer informatie.

VR Expert helpt u graag verder bij het maken van een 360 graden video. U heeft de regie en wij laten u de mogelijkheden van 360 video’s zien en creëren een geweldig eindresultaat waar uw organisatie nog lang plezier van heeft.

 

Kosten van een 360 graden video

Een belangrijke vraag die afhankelijk is van uw wensen. Producties variëren van eendaagse producties in een Nederlands weiland tot meerdaagse in de Franse Alpen. De kosten van de producties varieert dan ook per project.

Voordat we aan de slag gaan met het maken van een 360 film geven we u graag een beeld van de kosten van de video. Als u een beperkt budget heeft voor de video, dan denken we graag met u mee om de kosten voor de 360 graden video te drukken. Ongeacht uw idee en budget leveren wij altijd kwaliteit.

360 video laten maken

 

Veel huishoudens hebben al jarenlang een televisie met surround sound, maar we kijken en masse naar een plat, rechthoekig beeld. De overstap van 4:3 naar 16:9 was voor velen al lastig door die “zwarte balken” in beeld. In het smartphone tijdperk is de gevreesde “verticale video” ontstaan, waarbij de camera 90 graden gedraaid wordt. Eigenlijk is dat best logisch wanneer je iemand van hoofd tot teen wilt vastleggen, maar een televisie kun je niet even op zijn kant zetten. Toch weer zwarte balken dus… 360 Graden video of Panorama video is de democratisering van beeldregistratie. Nu bepaalt de kijker wat interessant is, niet de filmer. Wat is VR video eigenlijk, en hoe kun je 360 video laten maken?

 

Wat is VR video?

Bij een VR video zie je video helemaal om je heen. Het is alsof je in een grote kerstbal bent gekropen en in het midden staat. Het beeld wordt in 360 graden vastgelegd waardoor de kijker volledige vrijheid van kijken heeft. In tegenstelling tot Virtual Reality kun je niet rondlopen in deze beelden, bij 360 panorama video wordt het beeld op een plat vlak in een cilinder of bol om je heen gebogen.

Waarom een 360 video laten maken?

Video kijken op een smartphone scherm voelt anders dan dezelfde beelden bekijken op de televisie, en het is weer anders in een IMAX bioscoop. 360 Graden video plaats je op de positie van de camera, overal ter wereld in elke situatie. Je zult de beelden niet alleen zien, je zult ze echt voelen. Daarmee is een 360 video laten maken erg interessant voor commerciële doelstellingen, maar ook zeker voor documentaires is dit het medium van de toekomst. Een bijkomend voordeel van een panorama video laten maken is de besparing in kosten wanneer je het vergelijkt met de gemiddelde Virtual Reality productie.

 

Toepassingen van panorama video

In principe kun je elke videoregistratie in 360 graden bekijken, toch zijn er specifieke toepassingen waarin de kracht van panorama video echt goed tot zijn recht komt zoals deze:

 

  • Virtuele tours: De tourgids hoeft niet een verkoudheid op te lopen om een stel toeristen rond te leiden, door een mooie 360 video te laten maken kun je deze presentatie wereldwijd verspreiden. Je kunt met een virtuele tour een realtime rondleiding geven, het is ook mogelijk om een mooie montage te maken met alleen de hoogtepunten.
  • Muziekregistratie: Een concert op de televisie is niet te vergelijken met het concert in levende lijve, met 360 graden video kom je heel dicht in de buurt van “the real thing”. Van grote outdoor concerten tot musicals in het theater en intieme sessies in de kroeg, een 360 video laten maken overtreft elk ander visueel medium voor muziekregistratie.
  • Medische toepassingen: In de medische sector wordt al jarenlang dankbaar gebruik gemaakt van Virtual Reality. Bijvoorbeeld om operaties voor te bereiden waarbij 360 graden renders gemaakt worden, of om patiënten meer inzicht te geven in de behandeling voordat ze naar het ziekenhuis gaan.
  • Instructie en Educatie: Van de basisschool tot aan het volwassenenonderwijs, VR video is een dankbaar middel om kennis over te dragen. Mensen onthouden meer visuele informatie dan tekstuele informatie, je kunt een 360 video laten maken aan de andere kant van de wereld voor een les in het klaslokaal.
  • Documentaires: Journalisten zijn in grote getale op de mogelijkheden van VR documentaires gedoken. Het toverwoord hierbij is steeds opnieuw “empathie”. In tegenstelling tot een traditionele video wordt 360 graden video door de hersenen gezien als “waarheid”, je voelt dat je daar echt aanwezig bent wat een blijvende herinnering achterlaat. Dit is een feit waar marketing professionals ook flink van profiteren

 

Monoscopisch en Stereoscopisch

Afhankelijk van de opname apparatuur kun je 360 video laten maken in monoscopisch beeld en stereoscopisch beeld. Bij de eerste methode zie je geen echte diepte, bij de tweede methode wel. Om volledig 3D VR Video op te nemen zijn wel speciale camera’s vereist.

 

Spatial Audio

Het oor wil ook wat, met ruimtelijke audio hoor je het geluid van alle kanten komen. En ja, ook met slechts twee oren kun je dat verschil horen. Spatial audio verkeert zich nu nog in de beginfase, dat zal in de loop der tijd veranderen. De meeste 360 graden video producties worden niet met ruimtelijke audio opgenomen.

 

360 video camera’s

Met prijzen die variëren van honderd euro tot pakweg 25.000 euro is er volop keuze. Het geeft wel aan dat je voor professionele kwaliteit producties eerder een camera zult huren dan kopen. Daarnaast is het proces van 360 video laten maken anders dan traditionele video opname. De volledige scène moet kloppen, en je kunt minder aanpassen in de montageruimte. Voor het beste resultaat is het verstandig om met specialisten in zee te gaan. Gelukkig wordt de apparatuur steeds eenvoudiger en goedkoper, dat voordeel zul je merken aan de scherpe tarieven bij een 360 video laten maken.

Alles in huis voor een perfecte 360 video


Ons team bestaat uit creatives met achtergronden in film, 3D, animatie en programmeren. U vind alle disciplines op één plek. Van idee tot presentatie zijn wij volledig betrokken. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt voor een prettige en probleemloze samenwerking.

VR Expert heeft ervaring met het maken van 360 video’s voor uiteenlopende organisaties. Met deze ervaring zijn we in staat om iedere keer weer een unieke ervaring te realiseren bij het maken van een nieuwe video.

Of het nu gaat om een 360 graden filmpje voor de introductie van een nieuw product, of juist om een bedrijfspresentatie inclusief uitgebreide tour. Benieuwd naar specifieke voorbeelden in uw branche? Neem gerust contact op, we laten u graag een een aantal 360 graden video’s zien!

3D renders


Wij kunnen ook prima uit de voeten met uw 3D tekening of modellen. Deze zetten wij om naar een virtuele wereld waar wij een 360 graden experience creëren. Wij zetten in het model of de tekening een videopad uit. Het eindresultaat is een video die geschikt naast vr ook geschikt is voor web, mobiel én social media.

Heeft u ook een uitdaging voor ons 360 video team?

NEEM CONTACT OP!BEKIJK ONS PROCES

Hoe kan je een 360˚ video inzetten


Marketing & Promotie

Ongekende betrokkenheid en share value met een uniek 360 perspectief.

Bekijk NCAP case

Rondleidingen & Trainingen

Maak complexe onderwerpen inzichtelijk en leer sneller en leuker met virtual reality.

Bekijk KNVB Case

Events & Instore

Creëer een unieke instore experience waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.

Bekijk Rituals Case

Het Proces


Van begin tot eind betrokken. Van idee naar uitvoering tot aan presentatie.

Ons team


Deze experts staan voor jou klaar. Alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Heeft u ook een uitdaging voor ons 360 video team?

NEEM CONTACT OP!

Veelgestelde vragen


Welke camera gebruiken jullie voor het maken van 360 graden video?
Afhankelijk van de situatie, het budget en de wensen van onze klanten kiezen wij onze apparatuur. Wij filmen 360 graden met zowel GoPro installaties als high-end camera’s zoals de Nokia OZO. Recent hebben wij de Z Cam S1 aangeschaft waarmee wij eenvoudig, hoge kwaliteit video kunnen schieten.
Welke resolutie worden de 360 graden opnames gemaakt?
Standaard schieten wij in 4K met al onze set-ups. Met de OZO en Z Cam hebben wij tevens de mogelijkheid om in 6K te schieten. Dit zorgt voor een nog scherpere weergave maar is niet geschikt voor alle afspeelapparaten.
De resolutie van een 360 video’s valt tegen, hoe kan dat?
Standaard schieten wij in 4K met al onze set-ups. Met de OZO en Z Cam hebben wij tevens de mogelijkheid om in 6K te schieten. Dit zorgt voor een nog scherpere weergave maar is niet geschikt voor alle afspeelapparaten.
Hoeveel frames per seconden zijn de 360 films?
In de meeste gevallen wordt het bronbestand in 60 frames geschoten. Afhankelijk van het afspeelapparaat brengen wij dit terug naar 30 frames. Zo heeft de Samsung Gear VR het vaak moeilijk met 4K en 60fps. Een soepele weergave is belangrijker dan het aantal frames.
Gebruiken jullie ook 360 graden geluid?
Ja, wij hebben een speciale ambisonic microfoon die in staat is spatial audio op te nemen. Dit houdt in dat wanneer de kijker zijn hoofd draait het geluid meebeweegt. Dit effect komt het beste terecht wanneer met een hoofdtelefoon geluisterd wordt.
Kunnen er ook effecten worden toegevoegd aan 360 video?
In de postproductie is veel mogelijk. Denk aan het weergeven van tekst of iconen maar ook 2D media zoals foto’s en video’s. Zo kan de de ervaring aangevuld worden en gaat het geheel meer leven.
Wordt er muziek bij de 360 film aangeboden?
Via diverse kanalen kan eenvoudig en relatief goedkoop muziek gekocht worden. Daarnaast hebben wij binnen ons netwerk diverse muzikanten voor een custom audio track.
Leveren jullie een voice-over bij de video?
Wij doen dit niet zelf maar werken met een betrouwbaar en veelzijdig voice-over bureau. Deze biedt tegen schappelijke tarieven professionele voice overs.
Waarmee kan ik de 360 video allemaal kijken?
De mooiste ervaring heeft u met een virtual reality bril. De video kan echter ook afgespeeld worden via YouTube, Facebook en op uw website geplaatst worden. Wij maken ook virtual reality apps waarmee u eenvoudig de video kunt tonen.
Meer achtergrondinformatie.
Alles over het 360 graden video’s 2015 wordt het jaar van de 360 graden video’s. Momenteel zijn er weinig bedrijven op deze unieke manier communiceren. Met de komst van Virtual Reality zal de interesse echter snel toenemen en gaan wij steeds meer video’s zien waar de kijker middenin de ervaring staat. Op deze pagina vind u alle informatie over 360 graden video’s. Ik bespreek onder andere de voor-en nadelen, de toepassingen en de kosten. Wilt u meer informatie of de mogelijkheden voor uw bedrijf bespreken? Neem dan gerust contact op. Bekijk een voorbeeld van een 360 graden video. U kunt met de muis of de pijltjestoetsen om u heen kijken. 360 graden foto v.s. 360 graden video Diverse bedrijven maken reeds gebruik van 360 graden foto’s. Dit is een interactieve afbeelding met een blikveld om het gehele camerastandpunt heen.Het bekendste voorbeeld zijn de foto’s van Google Streetview. Deze foto’s stellen de kijker in staat zelf te bepalen waar naar toe wordt gekeken. Deze manier van fotograferen wordt al een tijdje toegepast om winkels, kantoren en andere locaties op een unieke manier in beeld te brengen. Het nadeel van 360 graden fotografie is dat er altijd een vast camera standpunt is, waardoor de mate van beleving beperkt is. Bewegen door een omgeving die vastgelegd is met een 360 graden foto’s geschiet door te klikken op een bepaalde plek. Vervolgens beweegt het beeld middels een soort swoosh-effect naar een ander standpunt. Dit doet afbreuk aan de ervaring en de betrokkenheid. Deze methode is bovendien arbeidsintensief omdat er veel foto’s noodzakelijk zijn die tijdens de nabewerking aan elkaar gemonteerd moeten worden. 360 graden video’s voor bedrijven Nieuwe media en communicatiemogelijkheden volgen elkaar in hoog tempo op. Vanaf volgend jaar gaat de 360 graden video mondjesmaat zijn intrede maken. Dit is een techniek waarbij er continue opnames worden gemaakt en de kijker de bewegingen van de camera volgt. Gedurende de hele opname is mogelijk om volledig om het camerastandpunt heen te kijken. Dit zorgt voor een unieke en vooral soepele ervaring. Deze techniek is interessant voor elk bedrijf dat nu een foto of een filmpje op hun website heeft staan. De hoge mate van betrokkenheid zorgt ervoor dat bezoekers niet snel weg klikken maar het filmpje van begin tot eind kijken. Voordelen 360 graden video Betaalbaar Slechts één opname voor een volledige weergave Interactief Een ervaring die iedereen met plezier bekijkt Onderscheidend Uniek communicatiemiddel dat u nergens anders ziet Vooruitstrevend Met een 360 graden video bent u klaar voor de toekomst Toepassingen van 360 graden video Het laten maken van een 360 graden video is een unieke manier om uw bedrijf, product of dienst te tonen. Hieronder vindt u een aantal van de vele mogelijkheden. Rondleidingen Bedrijven die een beeld willen geven van het kantoor, de fabriek of de manier van werken kunnen het beste kiezen voor een 360 graden rondleiding. Hierbij wordt een opname gemaakt van elke gewenste locatie waarbij een opname slechts eenmaal noodzakelijk is. Stelt u zich voor dat uw klanten binnen enkele minuten een volledig beeld krijgen van uw bedrijf waarbij zij zelf de regie in handen hebben. Het feit dat de kijker zelf kan bepalen waar hij wanneer heen kijkt zorgt voor een ongelofelijke interactie. Dit zijn video’s die niet worden weggeklikt. Promotievideo Uw bedrijf, diensten of product op een unieke manier laten zien. Dat doet u met een 360 graden video. Ga langs bij een project, een klant of toon uw werkwijze op kantoor waarbij de kijker zelf onderdeel is van de ervaring. De camera wordt geplaatst op een vast standpunt zodat de kijker rustig kan meekijken. Veel interessanter is om mee te kijken vanuit het eerstepersoonsperspectief. De camera wordt op het hoofd gemonteerd waardoor de kijker zich nog meer onderdeel voelt dan de ervaring. Evenement registratie Staat u op een beurs of organiseert u zelf een evenement? Maak opnames met een 360 graden camera en toon na afloop wat mensen gemist hebben. Zo heeft de kijker het gevoel dat hij er zelf bij was en geen seconde gemist heeft. Ook voor bedrijfsfeestjes en borrels is dit een perfect om een verslag te tonen en bezoekers in de stemming te krijgen voor het volgende evenement. Training en instructie Een instructievideo opnemen in 360 graden bespaart tijd en geeft de kijker een volledig beeld. U hoeft slechts één opname te maken en de kijker kan zelf bepalen waar de focus op ligt. U kunt aan de ene kant van het beeld een uitleg geven en aan de andere zijde de praktijk tonen. Meerdere opnames en shots zijn overbodig, praktijk en theorie komen samen in een 360 graden video. Voorbeelden per branche Elke bedrijf dat nu gebruik maakt van foto’s en/of video’s kan met een 360 graden video de communicatie naar het hoogste niveau tillen. Onderstaand enkele mogelijkheden en voordelen voor diverse branches. Makelaars Op sites zoals Funda zijn er reeds 360 graden foto’s te vinden. Het blijkt dat huizen met dergelijke beelden vaker worden bekeken dan degene met standaard foto’s. Wat een 360 graden video kan betekenen voor het aantal bezichtigingen laat zich dan ook raden. Ik kan voor u een opname maken van het huis en de omgeving waarbij ik slechts eenmaal door het gebouw hoef te lopen. Wanneer elke ruimte bezocht is beschikt u over een compleet beeld dat via uw website, een mobiele app of een in Virtual Reality te zien is. Wanneer u zelf besluit een Oculus Rift te kopen kunt op kantoor uw klanten reeds een rondleiding geven zodat u minder tijd kwijt bent aan bezichtigingen. Hotels Foto’s en video’s van hotels geven potentiële gasten een prima beeld van hetgeen dat zij kunnen verwachten. Het laten maken van een professionele video is echter zeer duur en neemt veel tijd in beslag. Met behulp van een 360 graden camera is het opnemen van een video echter veel minder tijdrovend. De camera wordt idealiter op het hoofd geplaatst waarnaar een rondje door het pand voldoende beeldmateriaal oplevert voor een fantastische video. De kijker heeft het gevoel dat hij zelf door het hotel loopt en kan alles rustig in zich opnemen. De camera die ik gebruik is tevens waterdicht waardoor een duik in het zwembad een spetterende afsluiter is. Detailhandel Elke winkelier doet er verstandig aan foto’s van zijn winkel en assortiment te tonen. Het aanbieden van een 360 graden video maakt deze echter overbodig. U neemt de kijker mee op een tour door uw winkel en geeft een beeld van het assortiment. Binnen een zeer korte periode wordt een beeld geschetst van uw winkel en de producten die u verkoopt. U kunt er zelf voor kiezen hoelang en vanuit welk perspectief de opnames worden gemaakt. U kunt zelf een introductie geven en de rondleiding begeleiden waarbij u verteld over uw winkel. Horeca & evenementlocaties Een prettige ambiance is een belangrijke criteria voor gasten. Met een 360 graden video toont u kroeg, restaurant of evenementenlocatie op een unieke manier. U neemt een video op tijdens een evenement of in een lege zaal. Zo kan uw potentiële klant de sfeer proeven en bepalen of uw locatie aan zijn eisen voldoet. Het aanbieden van een 360 graden videoregistratie van een evenement is tevens een leuk aandenken voor uw gasten. 360 graden video´s opnemen De camera die ik gebruik bevat vier camera’s met speciale lenzen die beelden in een grote hoek vastleggen. De opnames van de camera’s overlappen elkaar waardoor er een blikveld van 360 graden ontstaat. De enige plek die buiten beeld valt is de onderzijde omdat hier geen camera zit. Hier wordt vaak een logo weergegeven. De camera kan op een vast punt geplaatst worden en continue opnames maken van een bijvoorbeeld een evenement. Interessanter is echter om een 360 graden video te laten maken die kijker meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een tour door een winkel, fabriek of over een beursvloer. 360 graden video bekijken Het beeldmateriaal is te bekijken met een speciale videospeler in een webbrowser en via een mobiele applicatie. Het leukste is echter de video te ervaren met de Oculus Rift, een virtual reality bril die 360 graden video’s perfect weergeeft. Webplayer De 360 graden video’s worden op uw website met een speciale speler getoond. De kijker heeft de mogelijkheid om met de muis of het toetsenbord vrij om zich heen te kijken. Daarnaast kan met behulp van een zogenaamde vr web player de video getoond worden zodat deze te bekijken is met de Oculus Rift. Mobiele app Met een speciale mobiele applicatie is de 360 graden video op een unieke manier te bekijken. De beelden reageren op de bewegingen van het apparaat. Wanneer de gebruiker de tablet of smartphone draait beweegt het beeld mee. Dus wanneer de gebruiker het apparaat omhoog of opzij beweegt is het beeld in 360 graden te volgen. Oculus Rift De Oculus Rift is een virtual reality bril waarmee de gebruiker daadwerkelijk onderdeel wordt van de ervaring. Het blikveld omvat de gehele opname. Wanneer het hoofd draait volgen de ingebouwde sensoren de exacte bewegingen. Google Cardboard De video’s kunnen tevens bekeken worden met Google Cardboard. Dit is een basic vr-bril van karton waarin een smartphone geplaatst wordt. Vervolgens kunnen de opnames bekeken worden zoals bij de Oculus Rift. De kwaliteit is echter minder en afhankelijk van de smartphone. Kosten 360 graden video Kosten De kosten voor het maken van een 360 graden video zijn laag in vergelijking met standaard video’s en foto’s. Reden hiervoor is dat er geen opnames van uit diverse hoeken worden gemaakt. De camera neemt in één keer all mogelijke hoeken onder handen. Bovendien is dit een unieke manier van filmen die bijna nog nergens te zien is. Wanneer u een 360 graden video heeft beschikt u over een uniek én betaalbaar communicatiemiddel. Contact Geïnteresseerd in de mogelijkheden van 360 graden video voor uw bedrijf? Ik start in januari met mijn eerste opdrachten. U kunt natuurlijk nu al informatie of een offerte aanvragen.