Waarom Virtual Reality?


Voor elke branche een toepassing. Met virtual reality bespaar je tijd, overtuig je effectief en creëer een ongekende merkinteractie. Zet het in voor marketing, training of productpresentatie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bouwstenen


Mobiele apps


Mobiele VR applicaties zijn geschikt voor alle soorten smartphones, zowel iOS als Android. Dit is te combineren met een cardboard bril met gepersonaliseerde opdruk. Zo creëer je een fantastische VR ervaring voor een relatief lage prijs. Je kunt mobiele apps inzetten bij het tonen van 360º video’s of eenvoudige interactieve virtual reality applicaties.

High end simulations


Complexe, interactieve applicaties voor de high end brillen zoals de Oculus Rift zijn uitermate geschikt voor educatie, simulatie en training. Creëer een oneindig aantal scenario’s, waarin spelers eenvoudig en zonder consequenties kunnen oefenen. Bespaar tijd, geld en materiaal. VR Expert helpt u graag verder met het maken van interactieve VR applicaties. Neem vrijblijvend contact op.

Integrated platforms


Wij ontwikkelen platformen voor de distributie en het beheer van virtual reality content. Complete oplossingen die eenvoudig te integreren zijn binnen huidige processen. Denk aan het centraal aansturen van VR devices, het op afstand beheren van content of een bibliotheek gevuld met virtual reality toepassingen.

TeachVR

TeachVR is één van de platformen die door ons is ontwikkeld. Hierin kunnen leraren VR content opslaan, en wereldwijd of binnen de organisatie delen en vervolgens afspelen op verschillende VR devices.

VR Sync

Voor de synchronisatie van VR content (zoals het tegelijkertijd afspelen van een 360 video) hebben we VR Sync ontwikkeld. Voor bedrijven met de wens vaker, veel, en veel verschillende content op verschillende VR-headsets te laten zien, hebben we bij VR Sync ook een platform ontwikkeld, waarop ingelogd kan worden. VR Sync is zowel een cloud-based VR video player, maar kan ook zonder internet – lokaal – worden ingezet.

Aanvullende informatie 1


VR App Development

Virtual Reality is een trend die niet meer te stoppen is. Hoewel we niet verwachten dat iedereen over enkele jaren een VR kamer ingericht heeft in huis, zal VR voor zakelijke doeleinden en ook als educatiemiddel en voor entertainment steeds vaker ingezet worden. Vanwege de complexe technologie en de hoge mate van experimentatie met dit nieuwe medium blijkt service voor Virtual Reality onmisbaar.

Daarbij zijn er verschillende types van dienstverlening mogelijk, elk met hun eigen functie en uitdagingen. Voor service bij Virtual Reality is het van belang dat je voor de juiste leverancier kiest, in deze nieuwe sector heeft niet elke organisatie de benodigde kennis, expertise en vooral ook ervaring. Op deze pagina noemen we de voornaamste categorieën voor VR diensten, en waar je op moet letten bij het inschakelen van een gespecialiseerde organisatie.

Welke Virtual Reality diensten zijn er?

Om de juiste afwegingen te maken het is handig om eerst de verschillende soorten VR services in te delen in categorieën:

 1. VR hardware kopen: Sinds 2014 is de ontwikkeling van VR brillen in een stroomversnelling geraakt. Niet alleen kun je de Oculus Rift kopen en de HTC Vive, ook is er de Samsung Gear VR, de Google Daydream en ook nog de vele Cardboard smartphone houders. Microsoft heeft hun eigen Mixed Reality platform, en dan zijn er nog kleinere ontwikkelaars zoals Fove die met specifieke vernieuwingen op de proppen komen. Voor elke professional die VR hardware wil kopen is er zoveel keuze dat je door de virtuele bomen het virtuele bos niet meer kunt zien… Specialisten met goede service voor Virtual Reality kunnen de keuze een stuk eenvoudiger maken op basis van de wensen van de klant.
 2. VR apparatuur huren: In veel gevallen is VR apparatuur huren een meer aantrekkelijke optie. De initiële investering ligt veel lager, en je kunt experimenteren met diverse systemen in verschillende situaties. Voor sommige presentaties is een HTC Vive huren met de mogelijkheid voor “room-scale” VR de beste keuze, voor een presentatie waarbij vijftig bezoekers tegelijkertijd mee kunnen kijken ligt een Samsung Gear VR huren meer voor de hand. Door VR brillen te huren kies je per gelegenheid de juiste configuratie, je blijft ook niet zitten met apparatuur die snel veroudert. De service bij Virtual Reality en ondersteuning is ook een factor die van belang is.
 3. VR apps ontwikkelen: Er zijn reeds honderden VR apps beschikbaar, daarmee kun je veel events en bijeenkomsten mee vullen. Denk maar aan een Halloween thema feest op basis van de tientallen VR horror titels. Je kunt ook je eigen VR app laten ontwikkelen die gebruikt kan worden tijdens presentaties, of algemeen wordt verspreid via de diverse app download kanalen. Virtual Reality app developers kunnen maatwerk oplossingen uitvoeren, van eenvoudige virtuele tours tot aan interactieve 3D games. Dit soort service bij Virtual Reality applicaties vereist niet alleen technische expertise, ook met de “beste practices” omtrent VR app ontwikkeling moet rekening worden gehouden.
 4. 360 video maken: Naast specifieke VR apps is er ook veel te bereiken met 360 foto en video opnames. Denk bijvoorbeeld aan virtuele tours van huizen voor makelaars, of 360 graden tours voor de toerisme sector. Er is een behoorlijk verschil tussen een Gear 360 consumenten camera of de Z Cam opstelling, en niet alleen in de prijs! Kwalitatief hoogwaardige 360 content vereist ook professionele apparatuur, professionele ondersteuning en service bij Virtual Reality projecten. Naast planning en opname is er ook het traject van beeldbewerking, montage, het toevoegen van titels, audio en muziek. De spelregels voor 360 montage zijn behoorlijk afwijkend ten opzichte van traditionele video editing principes.
 5. VR services op locatie: Een Google Cardboard is eenvoudig te gebruiken, dat kan vrijwel iedereen uitleggen op de beursvloer. Een presentatie op basis van een HTC Vive of Oculus Rift is een ander verhaal, hier is meer expertise voor nodig. Dan is het prettig om een specialist in te schakelen die de hardware en software van binnen en buiten kent. Soms is het slechts één persoon die via een draadloze verbinding diverse toestellen kan bedienen, soms kan het een compleet “hospitality team” zijn die de aanwezige gasten begeleid en enthousiast maakt.

Virtual Reality

Het is niet altijd eenvoudig om de kwaliteit van de dienstverlener te beoordelen, je schakelt immers een specialist in op het gebied van zaken die je zelf wellicht niet geheel begrijpt. Toch is het van belang gericht vragen te stellen, duidelijk de eisen voor te leggen en vooral ook goed te luisteren naar de antwoorden en adviezen. Een verkooppraatje houden kan elke sales representative, VR experts moeten meer kwaliteit in huis hebben.

Virtual Reality app laten maken?

 

Een 360 graden video van de vr applicatie ontwikkeld voor Berendsen toont de werking van een innovatief badkamersysteem.

De zakelijke potentie van virtual reality is enorm. Zet het in voor onder andere de volgende doeleinden. Het is aangetoond dat leren en trainen middels virtual reality vele malen effectiever is dan andere leermethoden. Dichterbij de praktijk komt u niet. Zet virtual reality in voor bedrijfsrondleiding of productpresentatie. Toon uw organisatie om unieke wijze en open deuren die normaal gesloten blijven.Toon uw ideeën en ontwerpen en op overtuigende en eenvoudige wijze. Uw werkzaamheden worden tastbaar en komen tot leven met virtual reality.

Een 360 graden video van applicatie ontwikkeld voor Heerema. Hiermee is het mogelijk virtueel door het grootste gaswinningsplatform in de Noordzee te lopen. Wij ontwikkelen voor zowel desktop als mobile devices  Een 360 graden video van het nieuwe pand van ABN ARMO. De kijker kan zelf rondlopen interacteren met verschillende objecten.

Geschikt voor complexe situaties en simulatie. Met speciale controllers kan interactie plaatsvinden met de virtual reality omgeving.De Gear VR is een mobile vr device dat zeer handzaam is maar waarmee minder complexe virtual reality applicaties getoond kunnen worden.

Smartphones zijn vooral geschikt voor 360 graden video. Hiermee kunnen levensechte (trainings-)scenario’s getoond worden met bijvoorbeeld een Google Cardboard. Wij werken onder andere voor de volgende merken.KPN, KNVB, PWC, Porsche, Booking.com, Abn Amro, Bols, Tungri, Port of Antwerp.

Alles in huis. Van idee naar uitvoering tot aan presentatie

Virtual Reality applicatie laten maken

Wij ontwikkelen virtual reality applicaties voor desktop als mobiele platformen. VR kan een waardevolle rol spelen binnen elk bedrijf, ook dat van u. VR Expert helpt u bij de ontwikkeling van de VR applicatie en denkt met u mee bij de functionaliteiten van de applicatie.

De opties zijn eindeloos maar bieden extra waarde bij:

 • Training, educatie & simulatie
 • Marketing & promotie
 • Productpresentatie
 • Ontwerp & design

Sterk in in alle facetten van virtual reality. Krachtige en realistische App development voor Oculus Rift & HTC Vive. Levensechte video’s voor virtual reality brillen, websites en social media. Laagdrempelige en overtuigende VR apps voor Samsung Gear VR, iOS & Android.

Een 360 graden video van voor Berendsen toont de werking van een innovatief badkamersysteem. De zakelijke potentie van VR Apps en VR App development zijn enorm. Zet VR bijvoorbeeld in voor de volgende doeleinden. Het is aangetoond dat educatie en trainen middels virtual reality vele malen effectiever is dan andere leermethoden. Dichterbij de praktijk komt u niet. Zet virtual reality in voor bedrijfsrondleiding of productpresentatie. Toon uw organisatie om unieke wijze en open deuren die normaal gesloten blijven. Toon uw ideeën en ontwerpen en op overtuigende en eenvoudige wijze. Uw werkzaamheden worden tastbaar en komen tot leven met virtual reality. Virtual reality graafmachine applicatie ontwikkeld voor Loxam. Wij ontwikkelen virtual reality applicaties voor zowel desktop als mobile devices https://youtu.be/G8rCe7EKC-0 Een 360 graden video van het nieuwe pand van ABN ARMRO. De kijker kan zelf rondlopen interacteren met verschillende objecten.

Geschikt voor complexe situaties en simulatie. Met speciale controllers kan interactie plaats vinden met de virtual reality omgeving.De Gear VR is een mobile vr device die zeer handzaam is maar waarmee minder complexe virtual reality applicaties getoond kunnen worden.

Smartphones zijn vooral geschikt voor 360 graden video. Hiermee kunnen levensechte (trainings-)scenario’s getoond worden met bijvoorbeeld een Google Cardboard. VR app laten maken?

Heeft u interesse om een virtual reality app te laten ontwikkelen door een expert? Dan helpt VR Expert u graag verder. We hebben een ruime ervaring in het maken van VR apps met zakelijke toepassingen.

Aanvullende informatie 2


Virtual Reality app

Om van een computersysteem een succes te maken heb je een “killer app” nodig. Voorbeelden zijn Microsoft Office voor IBM compatibele PC’s, DTP software voor de Apple Mac. De iPhone was wellicht niet de eerste telefoon met internet, maar het was wel de eerste telefoon waarbij bellen niet meer de primaire functie was. Wat is de “killer” Virtual Reality app? Dat is moeilijk te bepalen, vooral omdat VR zoveel mogelijkheden biedt dat het antwoord per persoon verschillend kan zijn. Voor liefhebbers van racespellen is hun favoriete racespel in VR de killer app, voor een ingenieur kan Autocad in VR de killer app zijn. Om een Virtual Reality app te laten maken moet je eerst weten waar jouw beoogde doelgroep behoefte aan heeft. En om die doelgroep te bepalen moet je weer weten wat er aan Virtual Reality technologie op de markt is. Laten we eens op zoek gaan naar de Virtual Reality app waar jouw publiek helemaal vrolijk van wordt.

https://youtu.be/xTT_3DhTMI8

Populairste VR systemen

Laten we eerst bekijken welke VR systemen op dit moment het meest populair zijn, deze ranglijst zal de komende jaren flink aan verandering onderhevig zijn.

 1. Google Cardboard: De grens van tien miljoen verkochte exemplaren is alweer een jaar oud, en dan tellen we de andere fabrikanten die Cardboards met opdruk leveren niet eens mee. Google Cardboard is een eenvoudige smartphone houder met twee kunststof lenzen waarmee je elke smartphone omtovert tot VR bril. Het is een “passieve” houder zonder ondersteunende elektronica. De VR ervaringen zijn beperkt tot drie assen, je kunt er niet mee in de ruimte lopen. De drempel om deze VR bril te gebruiken ligt erg laag, een Virtual Reality app laten bouwen kan relatief eenvoudig zijn.

 1. Samsung Gear VR: Deze VR bril is de vijf miljoen exemplaren al lange tijd voorbij, het is een luxe versie van de Cardboard die van een Galaxy toestel een mobiel VR headset maakt. De Oculus Home omgeving in combinatie met ondersteunende hardware in de houder maakt de VR ervaring beter dan met een passieve Cardboard houder. Dit is de standaard VR headset voor presentaties, evenementen, en zelfs in pretparken wordt dit systeem gebruikt om achtbanen spannender te maken. Een Virtual Reality app maken is mogelijk op basis van het Android systeem, binnen Oculus Home werken is iets gecompliceerder.

 1. Sony Playstation VR: Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Dat bleek het geval toen de PSVR uitkwam en tijdens de eerste kerst de verkoopcijfers van de Rift en Vive compleet wist te overtreffen. Het voordeel van Sony was de koppeling met de zeer populaire PS4, je hoeft geen PC expert te zijn om de headset aan de praat te krijgen. Na de eerste maanden zijn de verkoopcijfers overigens wel gedaald, het wachten is nu op Virtual Reality apps en dan met name volwaardige VR games.

 1. Oculus Rift: Zonder Oculus VR zou de huidige Virtual Reality trend niet bestaan, dat mag duidelijk zijn. Ondanks het grote succes van de Kickstarter campagne viel de verkoop van het uiteindelijke product wat tegen, naar schatting zijn er minder dan een half miljoen exemplaren van de eerste editie voor consumenten verkocht. Dit heeft deels te maken met de aanschafprijs, en deels door de overhaaste introductie op de markt terwijl de accessoires nodig niet gereed waren. Nu is de Rift gewoon een zeer solide VR headset met een prijs die voor de gemiddelde consument nog wat te hoog ligt, maar verder veel waar biedt voor zijn geld. Op dit moment is de Oculus Rift vooral populair in de verhuur. Het systeem werkt op basis van Windows 10 en biedt ook ondersteuning voor SteamVR waar je veel Virtual Reality apps kunt vinden.

 1. HTC Vive: De verkoopcijfers van de Rift en Vive liggen dicht bij elkaar, hoewel de Vive pas na de Rift op de markt kwam werd de VR headset van HTC beter ontvangen. Dit was “echte” VR met volledige bewegingsvrijheid, VR controllers en een open marktplaats voor vrijwel elke Virtual Reality app die ontwikkeld wordt in VR. Nu zijn er meer dan 250 titels beschikbaar, dat aantal neemt nog steeds toe. De “killer” Virtual Reality app voor de Vive is toch wel Job Simulator, en ook het spel Raw Data mag niet onvermeld blijven.

 1. Microsoft Windows 10: Na de HoloLens komt Microsoft met een open VR systeem op basis van Windows 10. Hardware fabrikanten zijn van harte uitgenodigd hun eigen VR headset te ontwikkelen op basis van de Microsoft specificaties. Vanaf pakweg 300 euro kun je een Windows 10 Mixed Reality headset aanschaffen. Microsoft komt een stuk later op de markt met dit platform, ze maken wel een goede kans snel in de ranglijst te stijgen. En de “killer” Virtual Reality app? Dat is de Windows desktop in VR. Met dank aan Meta Inc. voor de hete kolen uit het vuur te halen!

Een Virtual Reality app laten maken wordt steeds eenvoudiger, mede dankzij Open Source tools en web based oplossingen als WebVR en A-Frame. Toch zul je de assistentie van een gespecialiseerde VR ontwikkelaar nog steeds moeten inschakelen, de wijze van software development is compleet anders dan voor reguliere applicaties.

Aanvullende informatie 3


VR app laten maken

Blijkbaar heeft de wereld om ons heen niet genoeg meer te bieden, je moet tegenwoordig een VR app laten maken om een nieuwe wereld te betreden. Zo erg is het gelukkig niet, toch kan Virtual Reality het leven rijker maken, en een nieuw perspectief geven op de wereld. Je kunt een VR app laten maken om een merk, product of dienst te promoten, je kunt ook een applicatie of game ontwikkelen om te verkopen. Een app maken is doorgaans niet goedkoop, en VR app ontwikkeling is vaak nog een stuk duurder. Toch zijn er betaalbare opties beschikbaar. Laten we de mogelijkheden voor Virtual Reality app development eens wat nader bekijken.

 

Mogelijkheden met Virtual Reality

Met VR stap je in een virtuele wereld, de werkelijke omgeving is niet meer zichtbaar. In een aantal gevallen kun je rondkijken, er zijn VR apps met interactie, en de beste Virtual Reality ervaringen laten je fysiek bewegen in een digitale omgeving. Hoewel spellen de meeste aandacht krijgen vanwege de flitsende graphics, zijn het vaak de kleinschalige apps die de potentie van VR optimaal benutten.

 

Voorbeelden van VR apps

Bij een VR app laten maken komt de technologie pas op de derde plaats, je moet altijd uitgaan van de doelgroep en de doelstelling. Dit zijn enkele goede voorbeelden:

 • Google Expeditions: Dit is een bibliotheek van virtuele tours die bedoeld zijn voor klassikaal gebruik op school. De onderwijzer kan de presentatie centraal besturen en toelichting geven, de leerlingen kunnen met een eigen headset de beelden bekijken.
 • TeachVR: Dit is ook een educatief systeem waarbij onderwijzers zelf nieuwe lessen kunnen samenstellen aan de hand van panorama fotografie. Je hoeft daar niet zelf een VR app voor te laten ontwikkelen, het is een gebruiksvriendelijk platform waar geen grote technische kennis voor vereist is. Naast eigen lessen kun je ook bestaande lessen kiezen op basis van onderwerp of leerjaar.
 • YouTube: De vertrouwde video app is tevens een laagdrempelige ingang naar VR video. Je kunt direct vanuit de app naar panorama video kijken, zowel professionele producties van bedrijven als National Geographic tot vakantiefilmpjes. Het is zelfs mogelijk livestreams te maken met 360 graden camera’s. Facebook is een alternatief met vergelijkbare functionaliteit.
 • Project Sansar: Social VR is een logische toepassing voor een virtuele omgeving. Je kunt met vrienden en familie over de hele wereld samenkomen, een praatje maken en een spelletje spelen alsof jullie samen in één ruimte zijn. Sansar is de opvolger van Second Life, AltSpaceVR is een alternatief dat onlangs werd ingelijfd door Microsoft.
 • Superhot VR: Dit is een conversie naar VR headsets van een populair PC spel, in Virtual Reality komt dit spel echt tot zijn recht. Het is een schietspel met een flinke dosis strategie, deze formule werkt erg goed met de mogelijkheden die VR te bieden heeft.
 • Quill / Tilt Brush: Zowel Facebook als Google hebben een 3D tekenpakket ontwikkeld waar artiesten lyrisch over zijn. Met VR controllers kunnen artiesten tekenen en animeren in een driedimensionale ruimte wat creatief design letterlijk een nieuwe dimensie geeft. Er zijn al vele creaties gemaakt die met andere methodes niet mogelijk waren.

 

Met name game design is nog een risicovolle markt. Als marketing instrument zijn VR games zeker geschikt, om er direct geld mee te verdienen is het vooralsnog een uitdaging.

 

360 Video VR app laten maken

Dit is de meest eenvoudige manier om de virtuele wereld te verkennen als aanbieder van content. Je laat 360 graden foto’s of video maken en plaatst deze in een video app. Je kunt de videoclips ook direct op YouTube publiceren, maar binnen een app heb je veel meer mogelijkheden. Van productpresentaties tot virtuele tours, met een 360 Video VR app kun je tegen relatief lage kosten een eigen VR applicatie laten ontwikkelen.

 

Cardboard VR app laten maken

Google Cardboard is eigenlijk een verzamelnaam voor VR applicaties die werken op smartphones die in een speciale houder worden geplaatst. De combinatie tussen een Cardboard met bedrukking en een eigen VR app blijkt uiterst effectief te zijn voor marketing doeleinden. Er zijn verschillende manieren om Cardboard VR apps te maken, voor Android en Apple iOS zijn SDK’s beschikbaar en je kunt Unity gebruiken voor 3D ervaringen.

 

VR headset app laten maken

Met de PC headsets zoals de Oculus Rift, de HTC Vive en de Microsoft Windows 10 Mixed Reality headsets kun je “zwaardere” VR applicaties laten bouwen met volledige bewegingsvrijheid. Dit zijn automatisch ook de duurste apps om te ontwikkelen, de kosten kunnen oplopen tot miljoenen euro’s voor een AAA kwaliteit spel. Er zijn overigens ook meer bescheiden toepassingen, bijvoorbeeld 3D modellen in de bouwsector en de makelaardij op basis van CAD modellen.

 

Web based VR app laten maken

Om eenvoudig te beginnen, en tegelijkertijd een grote doelgroep aan te spreken kun je ook een VR applicatie laten maken voor internet browsers. Dankzij de ontwikkelomgeving van Mozilla genaamd A-Frame en WebVR kun je in de browser van een computer of mobiel apparaat al opvallend goede Virtual Reality applicaties bouwen.

 

Het begint met een idee en de juiste doelgroep, de techniek zal volgen. Met zoveel tools is er altijd een oplossing te bedenken voor unieke VR apps.

Heeft u ook een uitdaging voor ons VR Applicatie team?

NEEM CONTACT OP!

Waarvoor kun je VR inzetten?


Training & simulatie

Het is aangetoond dat educatie en trainen middels virtual reality effectiever is dan andere leermethoden. Dichterbij de praktijk komt u niet.

Bekijk Loxam Case

Marketing & promotie

Zet virtual reality in voor een bedrijfsrondleiding of productpresentatie. Toon uw organisatie op een unieke wijze en open deuren die normaal gesloten blijven.

Bekijk Rituals Case

Visualisatie & design

Toon uw ideeën en ontwerpen op een overtuigende en eenvoudige wijze. Uw werkzaamheden worden tastbaar en komen tot leven met virtual reality.

Bekijk Fokker Case

Het Proces


Van begin tot eind betrokken. Van idee naar uitvoering tot aan presentatie.

Het VR Applicatie team


Deze experts staan voor jou klaar. Zij hebben alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Neem contact op


Wilt u meer informatie of de mogelijkheden voor uw organisatie ontdekken? Wij staan u
graag te woord en ontvangen u het liefst bij ons op kantoor in Utrecht. Ervaar onze oplossingen,
raak geïnspireerd en zoek samen met ons naar een impact voor uw organisatie.

Info


VR Expert
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@vr-expert.nl

Veelgestelde vragen


Voor welke platformen ontwikkelen jullie vr applicaties en vr software?
Voort elk gewenst platform en device. Wij maken vr applicaties voor desktop devices zoals de Oculus Rift & HTC Vive. Deze zijn vooral geschikt voor technisch meer complexe toepassingen en/of situaties waarbij realisme en interactie belangrijk zijn. Daarnaast maken wij virtual reality voor mobiele devices zoals de Samsung Gear VR maar ook Apple en Android die ervaren kunnen worden met bijvoorbeeld Google Cardboard. Deze zijn worden vaak gebruik voor minder complexe toepassingen en 360 graden video.
Ontwikkelen jullie vr applicaties en vr software voor de Oculus Rift?
Ja wij maken applicaties voor de Rift, zoals bijvoorbeeld die van Loxam. Wij kiezen vaak voor de Rift wanneer het een zogenaamde ‘seated experience’ betreft. Hierbij staat de gebruiker niet op maar zit hij in een stoel. Lopen is met de Rift niet handig, hiervoor zetten wij de HTC Vive in.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor de HTC Vive?
Ja, de meeste desktop vr applicaties die wij ontwikkelen zijn gemaakt voor de Vive. De Vive is veruit onze favoriete vr bril omdat deze beschikt over het zogenaamde ‘room scale’. Hierdoor kan er dankzij sensoren rondgelopen worden door een ruimte. De Vive controllers bieden bovendien de mogelijkheid om te interacteren in virtual reality.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor de Samsung Gear VR?
Ja, de Samsung Gear VR is onze favoriete mobiele vr bril en wij gebruiken deze voor de meeste van onze applicaties en video’s. De goede beeldkwaliteit, besturingsmogelijkheden en de krachtige Galaxy telefoons bieden veel mogelijkheden voor vr ontwikkeling.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor Google Cardboard?
Ja, wij maken gebruik van de Unity Engine waardoor wij eenvoudig mobiele applicaties kunnen maken voor alle mobiele devices. Omdat wij niet native ontwikkelen scheelt het veel tijd en kosten om voor alle ondersteunde mobiele telefoons een vr app te maken. Deze wordt in de betreffende app stores geplaatst waarna deze door iedereen zijn te downloaden.
Kan ik een virtual reality app laten maken voor Apple of Android?
De mobiele vr apps die wij maken zijn geschikt voor zowel Android als Apple telefoons. De mogelijkheden en capaciteit van mobiele vr apps zijn beperkter. Dit geld in het bijzonder wanneer deze voor elke ondersteunde telefoon geschikt moeten zijn.
Voor welke branches maken jullie virtual reality applicaties?
De toepassingen van virtual reality zijn eindeloos en binnen elk vakgebied waardevol. In technische branches en/of branches waar goede training van belang zijn biedt vr in het bijzonder toegevoegde waarde. Wij ontwikkelen daarnaast virtual reality voor retail, vastgoed, onderwijs, ruimtelijke planning en natuurlijk het onderwijs.
Wat zijn voorbeelden van zakelijke virtual reality toepassingen?
Het visualiseren van complexe ideeën en plannen, het trainen van mensen en het presenteren en verkopen van diensten en producten zijn slechts enkele voorbeelden. Geef uw doelgroep een kijkje achter de schermen en creëer een unieke belevenis met behulp van virtual reality.
Wat voor een virtual reality apps zijn al door jullie gemaakt?
Onze applicaties vallen uiteen in simulatie, interactie, storytelling en informatieverstrekking. Voor Loxa en Berendsen ontwikkelden wij simulatie apps, interactieve apps voor Bell ID en Raypack en voor o.a. American Spirit en Pipelife zogenaamde storytelling applicaties.
Kan ik een virtual reality applicatie van jullie proberen?
Enkele van onze mobiele applicaties zijn in de appstore te vinden. Zoek eens naar Next To Food, Bell ID of Telserv. Veel vr apps zijn echter voor intern gebruik en niet online te vinden. Wilt u eens onze desktop virtual reality proberen dan bent u van harte welkom in Utrecht.
Wat zijn de kosten voor het laten maken van een virtual reality app?
Zoals bij elk technisch complex product en softwareontwikkeling is het geven van een exacte kostenindicatie onmogelijk. Software ontwikkeling begint rond de 10 duizend euro en loopt op naar gelang uw wensen en de complexiteit. Meer specifieke kostenschattingen zijn mogelijk op basis van uw wensen, neem daarvoor contact met ons op.
Hoelang duurt het ontwikkelen van een vr app gemiddeld?
Natuurlijk afhankelijk van uw wensen en de complexiteit van de virtual reality applicatie die u wilt laten maken. Gemiddeld duurt het ontwikkelen van een mobiele virtual reality applicatie tussen de 4 en 16 weken. Desktop applicaties kosten vaak wat meer tijd, gemiddeld ergens tussen de 8 en 24 weken.
Ontwikkelen jullie alle virtual reality zelf?
Ja, wij hebben een team van 3D designers, programmeurs en andere creatives. Alle benodigde skills voor het laten maken van een virtual reality applicaties zijn bij ons te vinden. Van idee tot uitvoering naar presentatie. Ons team bestaat inmiddels uit 20 man en groeit gestaag.
Wat is het verschil tussen een mobiele en een desktop vr applicatie?
Mobiele applicaties vergen een zware desktop computer en bril zoals HTC Vive of Oculus Rift. Deze zijn vooral geschikt voor complexe virtual reality toepassingen zoals trainingen. De kosten en ontwikkeltijd zijn hoger dan bij een mobiele applicatie. Mobiele vr-apps zijn geschikt voor eenvoudige virtual reality zoals 360 video en 3D animatie. De kosten zijn lager en de verspreiding is eenvoudiger voor smartphones.