Waarom Augmented Reality?


Augmented Reality (AR) maakt digitale informatie visueel. Alle data die nu toegankelijk is via
internet, smartphone of fysieke bronnen is op visuele wijze te integreren binnen de echte
wereld. Dit maakt informatie vergaren, leren en uitvoeren eenvoudiger.

Bouwstenen


Marker based AR


Maak gebruik van een fysiek object als zogenaamde marker en projecteer hier een 3D object of animatie overheen met je smartphone. Zo geef je eenvoudig een extra dimensie aan je communicatie. Vul je traditionele communicatie aan met 3D objecten of animatie, zoals folders, flyers of POS. Geef extra informatie over producten of diensten en vul deze aan met 2D media zoals tekst, foto of video.

Markerless AR


Markerless AR is niet gebonden aan een fysiek herkenningspunt. Hiermee plaats je eenvoudig digitale 3D objecten in elke omgeving. Met de komst van ARKit van Apple en AR Core van Google zijn ineens tal van mobiele apparaten geschikt voor deze technologie. Zet het in voor productvisualisatie of configuratie, interactieve trainingen of voor spellen. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor elk bedrijf.

Head Mounted Displays


Head Mounted Displays (HMD), beter bekend als AR Brillen bieden een handsfree AR experience. Dat maakt deze vorm van AR communicatie uitermate geschikt voor technische branches. Met AR hoef je niet telkens handleidingen of boeken te raadplegen, maar heb je alle informatie direct visueel beschikbaar.

Augmented Reality app laten maken


Augmented reality  biedt de mogelijkheid om de virtuele en echte wereld met elkaar te combineren. Ideaal voor visuele communicatie van complexe projecten, objecten of producten.

Telindus

Voor Nederlandse grootste ICT infrastructuur leverancier ontwikkelde wij een Augmented Reality app voor het inspiratiecentrum. Gemaakt voor Project Tango van Google leid een drone je langs de verschillende onderwerpen zoals AR, Block chain & Robotics

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat vroeg ons een viaduct in AR te zetten en deze te voorzien van verschillende datasets. Gebruikers kunnen op eenvoudige wijze informatie krijgen over vluchroutes, cameraposities en meer. Deze app wordt verder uitgebouwd met tientallen tunnels en real time data.

Wilgen Groep

Voor de Wilgen Groep ontwikkelde wij een Augmented Reality Applicatie voor de iPad. In combinatie met een fysieke maquette (gemaakt door Hokra) kon de bezoeker informatie krijgen over de UPS’s van

Dragon Valley

Voor een Chinees TV programma ontwikkelde wij een Augmented Reality speelkaarten set. Naast volledig vr wereld kunnen kinderen thuis de avonturen beleven.

Hoewel je met AR brillen en smartphones al jaren gebruik kunt maken van Augmented Reality applicaties, is de vonk bij het grote publiek pas vrij recent overgesprongen. Mede dankzij ARKit van Apple en AR Core van Google is het nu eenvoudiger dan ooit om AR applicaties te bouwen, en bijzondere apps te ontwikkelen. Er zijn diverse soorten aan service binnen Augmented Reality met elk hun eigen toepassingen, op deze pagina zullen we de diverse diensten benoemen en advies geven over de juiste wijze van handelen.

 

Wat is Augmented Reality?

Bij AR of Augmented Reality wordt er een extra laag over de werkelijkheid geplaatst, dit kan navigatie zijn in de auto, of figuurtjes in een AR spel. Je kunt deze beelden weergeven via een AR bril, een smartphone of een tablet. Augmented Reality wordt gebruikt voor entertainment, als promotiemiddel, maar zeker ook voor zakelijke toepassingen. Veel AR applicaties worden gemaakt op basis van het Android besturingssysteem, al komen er ook steeds meer Apple AR Kit apps beschikbaar.

 

AR toepassingen

Er zijn diverse toepassingen op het gebied van Augmented Reality. Zoveel zelfs, dat onderscheid maken in diverse categorieën het eenvoudiger maakt om de juiste AR service te kiezen:

 

 1. Service voor Augmented Reality: Wanneer je advies wilt hebben over de juiste toepassingen, de beste hardware of de benodigde zaken voor een specifiek project, kun je daar het beste een gespecialiseerde dienstverlener in betrekken. Door de juiste software en hardware te combineren kun je een presentatie maken met de grootst mogelijke impact. Door te starten met een doordacht plan kun je tijd en kosten besparen.
 2. Workshops voor Augmented Reality: Meer weten over de mogelijke toepassingen van AR? Wil je de functionaliteit van Augmented Reality beoordelen op de werkvloer? Of wil je een groep laten werken op basis van AR applicaties? Organiseer een Augmented Reality workshop en stel een programma op maat samen. Dit soort technologie is echt een kwestie van “zien is geloven”.
 3. AR hardware kopen: De meest gebruikte hardware voor Augmented Reality is de welbekende smartphone. Voorheen waren hiervoor speciale apparaten vereist zoals de Tango producten van Google, nu kun je met standaard smartphones en een tablet al goed uit de voeten. Voor de zakelijke en logistieke markt zijn AR brillen ideaal om in te zetten, laat je vooraf goed adviseren over de mogelijkheden.
 4. AR apparatuur huren: Je zult niet altijd AR apparatuur nodig hebben op kantoor of op de werkvloer. Voor tijdelijke projecten kun je beter een AR bril huren. Ook de snelle ontwikkeling speelt hierbij een rol, nieuwe versies van Augmented Reality hardware volgen elkaar in hoog tempo op. De Google Glass was bijvoorbeeld slechts een kort leven beschoren, nu zijn er merken als Lumix, Epson en ODG die hoogwaardige AR brillen ontwikkelen. Alvorens te investeren in Augmented Reality hardware is het verstandig om eerst de apparatuur te huren en te testen in diverse praktijksituaties.
 5. Bestaande Augmented Reality apps selecteren: Er zijn honderden AR apps beschikbaar voor diverse platformen. Door de juiste selectie te maken kun je maatwerk workshops inrichten, of geld besparen op app ontwikkeling. Daarnaast speelt de keuze van het platform ook een rol. ARKit is veelzijdig maar voorbehouden aan Apple iPhone en iPad. De Microsoft Hololens is indrukwekkend maar dat is slechts één product van één leverancier. De meeste zakelijke AR apps worden ontwikkeld voor het mobiele Android systeem. Laat je hierin adviseren door de specialisten.
 6. Nieuwe AR apps laten ontwikkelen: Soms is het beste werk nog altijd maatwerk. Op basis van een ontwikkel platform als Android kun je AR apps laten maken door professionele software developers. Bij het ontwerpen van custom apps speelt communicatie een zeer belangrijke rol. De behoeftes van de klant moeten vertaald worden in software die naar behoren functioneert. Zorg er daarom voor dat je in zee gaat met een agency die je niet alleen uitleg kan geven, maar ook kan luisteren.

 

Service Augmented Reality

Vooraanstaande technologie professionals als Tim Cook van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook zien AR, VR en MR als de logische opvolgers van de huidige smartphone technologie. Binnen afzienbare tijd hebben we niet meer nodig dan een slimme bril zoals die van Magic Leap, of toch gewoon van Microsoft. Het kan lastig zijn deze ontwikkelingen op de voet te volgen, met vele nieuwe spelers op de markt en ontdekkingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Zorg daarom dat je contact legt met specialisten die de materie kennen, die op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in deze industrie, en die complexe materie kunnen vertalen naar begrijpelijke taal en concepten.

AR app laten maken

We zijn helemaal in de ban van Augmented Reality! Je kunt geen marketing blog meer openen of je wordt overspoeld met artikelen over AR marketing en de toekomst van commerciële toepassingen op basis van AR, VR en MR. Eigenlijk zat het er al langer aan te komen; voor een Virtual Reality ervaring heb je extra hardware nodig zoals een VR headset, voor Augmented Reality is de smartphone in je zak al voldoende. De drempel voor AR toepassingen ligt daarmee ontzettend laag, al is het wel van belang een meerwaarde te bieden. Gewoon een AR app laten maken omdat het populair is heeft geen zin als je niets toevoegt aan de ervaring van de gebruiker. Hoe kun je een AR laten maken waar het publiek wel enthousiast van wordt?

 

Mogelijkheden met AR apps

Augmented Reality voegt iets toe aan de wereld om je heen, dat is het uitgangspunt. Dit zijn enkele mogelijkheden van AR technologie die nu al toegepast worden voor zowel zakelijk gebruik als voor de eindconsument:

 

 • Navigatie met Augmented Reality informatie op het scherm van een smartphone, AR bril of HUD (Heads Up Display).
 • Bestaande informatie uitbreiden zoals bestaande studieboeken voorzien van AR content waardoor leermiddelen niet meer zo snel verouderen binnen het onderwijs.
 • Extra informatie geven aan klanten, bijvoorbeeld productinformatie in de winkel en verwijzingen naar andere producten.
 • Voor aanschaf van producten deze eerst testen in de gewenste omgeving, van meubilair tot een nieuwe keuken.
 • Uiteraard mogen AR spelletjes ook niet ontbreken, met name speurtochten op basis van Augmented Reality is al een groot succes gebleken.

Voorbeelden van AR apps

Beter goed gejat dan slecht bedacht, bij een AR app laten maken mag je best inspiratie halen uit bestaande applicaties. Dit zijn enkele pioniers op het gebied van Augmented Reality apps:

 

 • IKEA: Staat die groene stoel eigenlijk wel bij dat oranje behang? Je hoeft niet meer door het blauwgele doolhof van een IKEA te dwalen, met de IKEA Place app kun je virtuele meubels in huis plaatsen. Overigens is IKEA hier niet de eerste mee, Wayfair had ook al een dergelijke app. Daarbij is het grote verschil dat formaat van elk meubelstuk direct juist is. Zo weet je zeker dat een bank zal passen in de huiskamer.
 • Snapchat: Deze social media app is echt een voorloper op het gebied van AR technologie. Ze verzonnen al een aantal hilarische gezichtsfilters, later zouden Facebook en Apple volgen. Ze kwamen ook met de eerste AR superster, een dansende hotdog. Ja, het is speelgoed maar het is wel een uitstekende manier om een “viral hit” te scoren.
 • GIPHY World: Animerende GIF afbeeldingen zijn niet zo bijzonder, GIPHY heeft ze in de wereld om je heen geplaatst, dan wordt het plotseling een stuk interessanter. Zo kun je voor de babysitter instructies achterlaten op de plek waar het relevant is. Een duimpje omhoog bij die zak chips en fles cola, en een dikke streep door de chocolade croissants die je voor jezelf wilt bewaren. Virtuele Post-it plaatjes dus, 3M kan zijn borst nat maken!
 • Albert Heijn Appie: We slaan de Albert de astronaut en Freek de dierenvriend even over, en werpen onze blik op de Appie app. Je kunt nu producten in de winkel scannen waarbij je extra informatie krijgt over de ingrediënten en voedingswaarde die niet op dat kleine etiket past. Daarnaast kun je ook direct recepten bekijken waardoor de consument meer verwante producten zal kopen.

 

Wat is er nodig voor Augmented Reality?

Het is geen toeval dat AR apps laten maken juist nu een grote vlucht heeft genomen, we hebben allemaal de perfecte hardware op zak; de smartphone. Dit is een kleine computer met een snelle processor, een helder beeldscherm, een camera, GPS en bewegingsdetectie. Dat zijn precies de voorwaarden voor een goede Augmented Reality ervaring. Combineer dit met geavanceerde software voor beeldherkenning en je hebt alle middelen voor een fantastische AR app in de palm van je hand.

AR app laten maken voor Apple met ARKit

Apple liet de concurrentie het pad effenen om er vervolgens met iOS 11 overheen te scheuren. Augmented Reality is volwassen geworden met beeld- en diepte herkenning zonder extra sensoren dankzij ARKit, een laagdrempelige manier om Augmented Reality apps te maken. De enige beperking is het gesloten Apple ecosysteem.

 

AR app laten maken voor Android met AR Core

Hoewel AR Core later werd geïntroduceerd dan ARKit is deze oplossing van Google zeker geen schaamteloze kopie. Het is eigenlijk een uitgeklede versie van Tango, een Mixed Reality project dat sinds 2014 in ontwikkeling is. AR Core werkt in tegenstelling tot Tango op standaard Android toestellen waarmee de potentiële markt veel groter wordt.

Universele oplossing met ARToolkit

Voordat ARKit en AR Core beschikbaar waren konden software ontwikkelaars al gebruik maken van ARToolkit, een Augmented Reality ontwikkelomgeving op basis van een Open Source licentie. Je kunt deze koppelen aan de Unreal4AR engine om er prachtige 3D AR apps mee te maken.

Daarnaast zijn er diverse andere platformen waaronder ook web based oplossingen waarmee de potentiële doelgroep alsmaar groter wordt. Een gespecialiseerde Augmented Reality app ontwikkelaar zal voor elk project de juiste oplossing kiezen op basis van concept, doelgroep en budget.

Hoe kun je AR inzetten?


Marketing & promotie

Voeg een extra laag aan je digitale communicatie toe en breng je boodschap tot leven.

Bekijk Centraal Beheer Case

Data visualisatie & educatie

Toon uw producten of diensten in de echte wereld.

Bekijk Breman Case

Hulp op afstand

Leer sneller, verbeter onderhoudsprocessen en maak minder fouten.

Bekijk RWS Case

Het Proces


Van begin tot eind betrokken. Van idee naar uitvoering tot aan presentatie.

Het AR team


Deze experts staan voor jou klaar. Zij hebben alles in huis voor een indrukwekkend eindresultaat.

Heeft u ook een uitdaging voor ons AR team?

NEEM CONTACT OP!